Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Tuesday, February 8, 2011

Homemade Mee Kuning




Ni bukanlah projek baru... tapi dah beberapa kali buat, guna mesin mee aku tu yang sekarang dok bertapa sbbnya suiz on off dia dah ngok ngek sket. Kali ni guna pasta mesin manual. Agaknya dah jemu sungguh dengan makanan kat sini, rasa nak tukar menu, itu yang semangat membeli mesin pasta tu..

Dah banyak kali buat nih.. gambornyer ambik tak dak mood nak update blog. Hehehe.. teringat makan mee goreng zura buat.. masa p rumah Ayu ari tu, sedap bangat, dah ngigau pulak mee goreng zura... Minggu ni buat pulak mee sebabnya nak goreng macam zura.. hehehe.... Jap ek kita tengok gambor..


ni mee yang dah siap celur..


ni plak mee yang telah di goreng..

Resepi mee kuning..

500g tepung gandum
1g water roux (kalau tak suka mee menjadi lembut skip jer water roux) gantikan dgn 30g air
190g (air + pewarna kuning + garam + air abu 1/4 sudu teh)

method

1. campur kan semua bahan.. gaul rata.. tak perlu uli sehingga sebati.. cukup sekiranya boleh kepal2.
2. leperkan sedikit dengan tangan kemudian masuk ke mesin pasta no 1. gelek sehingga rata. ulang sehingga doh menjadi licin dan sekata.
3. Ulang proses yang sama untuk gelek bagi nipis no 2. sehingga nipis yang ke- 4 supaya menjadi kepingan yang nipis.
4. Masuk ke mesin bahagian pemotong mee.
5. Celur ke dalam air mendidih, apabila mee terapung boleh la di angkat.
6. Masuk kan ke dalam air sejuk dan tos. Tuang minyak supaya mee tidak melekat.
7. Mee boleh di simpan di dalam peti ais sehingga seminggu.

2 comments:

  1. Hehe iskkk tidak ler sesedap mana kak mee zura, sama jek org lain goreng pun. Sayang tul nak masak mee akak bagi sbb tu stok terakhir smpi la beli mesin sdiri muahaha..

    ReplyDelete
  2. hehehe... sedap bangat sih.. Ehh.. masak jer laa.. klu nak lagi.. ckp jerr.. bkn susah sangat nak membuatnyer.. anytime..

    ReplyDelete