Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Thursday, March 24, 2011

Segala Macam Mee

As-salam...

N3 segala jenis mee ... Tapi bukan la buat sehari sampai berjenis2.. (tak de rajinnyer aku)..  Kes bila2 entah nih.. tapi masih dalam bulan ni laa.. tak la lame sangat..

Mee Rebus...




Last week.. Projek laksa Mee.. Laksa mee ni makanan orang perak..  sebelah pangkor n pantai remis jer nih.. Tak tau la kalau tempat lain pun ada. minta maaf la yerr..  Aku kenal Laksa Mee ni pun sejak dah kahwin dgn mr. asben... Ni faberet asben ni.. nak tak nak kena gak belajar buat.. Sib baik la senang...




Resepi :

Sebungkus Laksa mee
3 Ekor ikan kembung

Sambal

Cili Kering
Udang 200g
Bawang besar
Sedikit belacan

Ulam
Kacang panjang
Carrot
Bawang

Cara2:-

1.  Rebus laksa mee sehingga lembut dan toskan.
2.  Rebus ikan dan ambil isinya, pecahkan isi ikan kecil-kecil
3.  Masukan isi ikan, bawang, dan asam keping ke dalam periuk dan rebus.
4.  Masukan garam dan perasa secukup rasa.

Sambal

1.  Buat mcm sambal tumis udang. tapi udang tu di potong kecil2

Ulam

1,  Hiris kacang panjang dan carrot.
2.  Tumis bawang dengan sedikit minyak sebentar jer.. jangan sehingga garing. Kemudian masukkan kacang panjang dan carrot.

Sedia di hidangkan ..



Mee Goreng .. Versi Zura... Udang lebih + cabai lebih.. Hiasan pun same.. (lebih kurang lerr)... Aku suka mee yg macam nih..



Mee Goreng Versi Anak2..


Ni pulak gambor masa aku buat mee..  Tapi masa mesin mee tu.. tak de pulak tukang tembak..


Homemade mee..

Resepi mee kuning..

500g tepung gandum
220g (air + pewarna kuning + garam + air abu 1/4 sudu teh)

method

1. campur kan semua bahan.. gaul rata.. tak perlu uli sehingga sebati.. cukup sekiranya boleh kepal2.
2. leperkan sedikit dengan tangan kemudian masuk ke mesin pasta no 1. gelek sehingga rata. ulang sehingga doh menjadi licin dan sekata.
3. Ulang proses yang sama untuk gelek bagi nipis no 2. sehingga nipis yang ke- 4 supaya menjadi kepingan yang nipis.
4. Masuk ke mesin bahagian pemotong mee.
5. Celur ke dalam air mendidih, apabila mee terapung boleh la di angkat.
6. Masuk kan ke dalam air sejuk dan tos. Tuang minyak supaya mee tidak melekat.
7. Mee boleh di simpan di dalam peti ais sehingga seminggu.
* doh mee ni mmg keras, jadi tak perlu uli hingga menjadi doh.. untuk dapatkan mee yang cantik.. cukup sekadar boleh di kepal2. Kemudian mesin berkali2 untuk dapatkan permukaan yang licin sebelum di masukkan ke dalam bahagian memotong juraian mee.


Sekian paparan mee utk kali nih.. papai..

12 comments:

  1. Rajinnya buat mee sendiri..ira beli je. maker mee ada tp tak reti nak guna

    ReplyDelete
  2. ghajennyaaaaa dia buat segala jenis mee,yg mee laksa tu akak tingin nak try

    ReplyDelete
  3. Ira >> mula2 dulu rasa cam leceh gak nak buat.. tapi bila dah biasa.. rasa senang n ok jerr.. Lagi pun dok sini semua kena buat sendiri.. hehehe..

    Chik >> mee untuk laksa mee tu saya import m'sia..hehehe.. Tapi kalau nak buat pun sama jer rasanya.. cuma mee tu warna putih.. try la chik..

    ReplyDelete
  4. Kak Ida, meleleh air liur time2 tgh posa nie... ahhahaa... harus kena goreng mee basah meleleh petang nanti... extra udang... ahahha....

    ReplyDelete
  5. kak ida, cantik la mee kuning akak tu...elok je..akak pakai mesin ape? resipi senang tak??

    ReplyDelete
  6. Ayu.. mee goreng versi Wa.. kihkih.. kena lebih udang... baru best..

    Ayu .. mesin pasta biasa tu jerr.. resepi pun senang jerr.. dah letak resepi kat entry sebelum ni.. cuba laa.. kot2 serasi..

    ReplyDelete
  7. rajin ieda buat mee sendiri,cantik aje..suka akak tengok..mmg bagus dapat buat sendirikan.puehati..ada resipi tak?tapi kena beli mesin dulukan...

    ReplyDelete
  8. k.asma.. kat sini mmg terpaksa buat jugak kak.. heheh.. tu la kan. buat sendiri boleh ejas mengikut citarasa selain dari tu kita jamin kebersihannya. Saya dah letak resepi tu untuk akak.. cuba la.. InsyaAllah klu free nanti saya ambik gambar mcm mana nk buat satu persatu..

    ReplyDelete
  9. Akakkkkk, patut zura tersedak.. Sebut nama kite rupanyer. Hahahah rindu tul nak pulun mee goreng basah bersama sama kannn.. Nanti Erin ngan sume sume dah baik kite breakfast sesama lagi ehh.. Hhuhuhu cantikk nye mee akakkkk.. Lg cantek dari mee beli. Pesal mee zura patah patah eh kak? Frust sungguh laaaa.. Takper try lagi nanti..

    ReplyDelete
  10. Zura.. Sedak ke? Tu arrrr rindu tauu..dah ngigau mee goreng zura.. sib baik dah korek rahsia ari tu.. owhh..Rasanya laa..kalau patah tu sebab lembik kot zura.. cuba nanti kurangkan air sket.. :)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak. Laksa Mee tu kan memang dekat area pantai remis je ek ada jual? Wuuuuu bakal suami Tiqah minta buatkan tapi jenuh la dok cari laksa mee nya. Helppppppppppp

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kak. Laksa Mee tu kan memang dekat area pantai remis je ek ada jual? Wuuuuu bakal suami Tiqah minta buatkan tapi jenuh la dok cari laksa mee nya. Helppppppppppp

    ReplyDelete