Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Monday, March 21, 2011

Sate & Kawan2nya..



As-salam

Citer makan lagi.. agagaga.. nak wat macam mana.. dah hidup memang kena makan kannn.. tapi berpada-pada laa.. Jangan pulak makan sampai tak hingat donia.. Sate ni buat pun tak banyak mana.. lebih kurang 8 cucuk kot sorang.. 
Resepi amik kat forum melayu.com.. tapi ada la ejas2 sket..




 
Bahan-bahan satay:

1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir (aku letak 5 sudu besar gula pasir)
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar:

3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai (dah ejas letak 3 sudu kecil)
1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuatnya:

Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.


 

 Nak makan sendiri.. di bawah pengawasan ayah..
Sedap yer dik... penuh satu muka kuah sate..



  Merajuk.. sebab tinggal sikit.. tu laa.. lambat sangat makan..
 Belek ape tu dikkk.. tengok ada kuah ke tak ekkkk?

Ok laa.. takat ni jer dulu.. papai...

No comments:

Post a Comment