Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Thursday, March 17, 2011

Bun Pandan

As-Salam

Roti pandan ni dah masuk entry ari tu.. cuma tak letak pulak resepi..



Resepi guna doh asal jerr dari k.Z'lyna.. tapi dah ubahsuai jadi bun pandan.

250gm tepung roti

50gm gula castor
20gm susu tepung
2st yis
1/2st garam
50gm air suam

60gm air pandan (60g air di blender dengan 2 helai daun pandan)

butter 40gm
Sekaya

1/2 sudu Water Roux
Penyediaan Water Roux
50g Tepung gandum + 250g air.. di masak sehingga pekat dengan api perlahan
Kacau sentiasa supaya tidak berketul

Method :

Masukkan yis ke dalam 50g air suam. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, dan lebihan gula, ke dalam satu bekas. Kacau2 hingga rata.
Kemudian tambah butter dan water roux, air pandan dan air yis.

Gaul hingga membentuk doh,

Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
Bulatkan doh kepada beberapa bahagian (20g-25g setiap biji) (boleh jugak nak letak filing sekaya).

susun di dalam loyang dan rehatkan sehingga naik
Apabila doh telah naik, Paipingkan sekaya di atasnya. Semburkan sedikit air.. dan sedia untuk di bakar.
Bakar 180 darjah dengan api atas bawah sehingga masak.


sekian,..

2 comments:

  1. Ishhh berderet entry roti... ni yg naik syeikh ni tengok... ahahaa... meleleh air liur... tapi mood meroti lom dtg la....

    ReplyDelete
  2. Nih.. entah bila kurun punya roti ni ayu.. saja wat entry nak letak resepi.. klu tak asyik lupa jerr...

    ReplyDelete