Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Thursday, March 17, 2011

Bun Sambal Bilis & Pizza Rolls

As-salam



Resepi

250gm tepung roti
40gm gula castor
20gm susu tepung
2st yis
1/2st garam
110gm air suam
butter 40g
1/2 sudu Water Roux

Penyediaan Water Roux
50g Tepung gandum + 250g air.. di masak sehingga pekat dengan api perlahan
Kacau sentiasa supaya tidak berketul

Method :

Masukkan yis ke dalam 50g air suam. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, dan lebihan gula, ke dalam satu bekas. Kacau2 hingga rata.
Kemudian tambah butter dan water roux, air suam dan air yis.
Gaul hingga membentuk doh,
Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
Bulatkan doh kepada beberapa bahagian (20g-25g setiap biji)dan isi sambal bilis ke dalam setiap doh.
susun di dalam loyang dan rehatkan sehingga naik
Apabila doh telah naik. Semburkan sedikit air.. dan sedia untuk di bakar.Bakar 180 darjah dengan api atas bawah sehingga masak.


Doh yang sama boleh digunakan untuk membuat pizza rolls

canaikan doh kepada 4 segi, sapukan sos cili di permukaan doh.
taburkan atau susun sosej, yang di potong sederhana nipis, atau apa saja mengikut citarasa sendiri.
gulung rapat2, dah potong kepada sederhana kecil.
Susun di dalam paper cup, dah rehatkan doh sehingga naik
Bakar 180 c sehingga masak
Sesudah masak, boleh la dipipingkan sos cili dan mayonis.

No comments:

Post a Comment