Ingat lagi buat roti ni.. setahun yang lepas rasanya.. huhu.. punya la huduh.. Kali ni pun huduh jugak.. tapi rasa byk yang improved.. cuma rupa tak berapa nak cun.. heheh.. sebab terbakar sket..
Resepi Roti Kentang
70g kentang lecek
250gm tepung roti
50gm gula castor
20gm susu tepung
2st yis
1/2st garam
110gm air suam
butter 40g
1/2 sudu Water Roux
Penyediaan Water Roux
50g Tepung gandum + 250g air.. di masak sehingga pekat dengan api perlahan
Kacau sentiasa supaya tidak berketul
Penyediaan kastad
- 1 sudu besar tepung
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula
- 200cc(1 cup) susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega
Method :
Masukkan yis ke dalam 50g air suam. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, dan lebihan gula, ke dalam satu bekas. Kacau2 hingga rata.
Kemudian tambah butter dan water roux, air suam dan air yis.
Gaul hingga membentuk doh,
Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
Bulatkan doh kepada beberapa bahagian (20g-25g setiap biji)
susun di dalam loyang dan rehatkan sehingga naik
Apabila doh telah naik, Paipingkan krim kastad di atasnya. Semburkan sedikit air.. dan sedia untuk di bakar.Bakar 180 darjah dengan api atas bawah sehingga masak.
No comments:
Post a Comment