Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Wednesday, October 5, 2011

Alhamdulillah.. dah sampai 33 weeks

Alhamdulillah.. syukur sgt dah sampai 33 weeks.  Every 2 weeks ada check-up n tac dgn gynae.. Pada hari yg sama jugak bertambah usia mingguan kandungan ni.  Senang nak kira.. hehehe.. Hari ni ada appointment dgn gynae n check-up biasa laa.... Rupa-rupanya tarikh appointment dgn gynea 13/10.. Aku yang silap la nampaknya.. huhuhu.. Patutla kat kaunter td diorg bg 1 jer nombor.  Aku ni dengan muka selambe jerr tanya.. Ehh.. nape satu jer nombor..? Jwb la nurse tu.. p check dulu nanti klu kena jumpa doktor mai ambik no lain.. Sib baik la time tu tak plak terasa nak tunjuk pandai.. hehehe.. So aku pun pergi la check cam biasa la kan.. Cuma ringan sket la mulut tu p tanya kat nurse yg check aku.. Saya sepatutnya appointment doktor pakar hari ni.. tapi diorg tak pulak bg nombor.. Jadi nurse tu pun tengok balik.. huhu.. Sepatutnya mmg hari ni ada review bsp.. tapi dgn doktor biasa.  Jadi aku pun keluar la p ambik nombor utk jumpa doktor biasa.  Lepas tu nurse tu skali lagi mushkil, appointment dgn pakar tulih 2 minggu.. tapi tarikh yg diberi lebih dari 2 minggu.  13hb Nov.. so dah jd 3 minggu. Sib baik laa nurse tu dgn rela hati p confirmkan sekali lagi.. ada tak nama aku utk appointment hari ni.  Nama mmg tak dak dalam list.. tapi dlm buku mmg ditulis.. Macam mana tuh... Jadi nurse tu decide lebih baik la jumpa jugak hari ni.. dah kebetulan ditulis 2 minggu lagi appointment. Dia la yg pergi ambik nombor utk jumpa pakar plak.. So settle semuanya hari ni.. Alhamdulillah..



Sekadar Hiasan..
 
Ok now citer progress minggu nih.  Berat naik 2kg lagi.. Nurse cakap soh kurangkan nasi.. Rasanya mcm dah kurang sgt dari apa yg dietian bg tau dulu... Bykkan sayur and ikan.. Rasanya bln ni baru naik 2kg, disebabkan tukar penimbang.. dulu guna timbang digital tu.. disebabkan dah rosak la kot.. la ni guna analog.  Habis citer bab berat.  HB plak 13.1 kira ok la tu.. BSP under control.  Lagi 2 weeks wat check-up lg. 17hb Oct.Ni citer dgn gynea yang aku jumpa tu..

Doktor :  Macam mana hari ni puan.. sihat tak?

Aku :  Alhamdulillah sihat.. (pas tu aku terus jer tanya..) doktor saya nak tanya ttg suntikan Dexamethasone (ehh.. betul ke ejaan dia nih).. Saya sekarang dah 33 weeks, jadi masa saya 25 weeks hari tu doktor Noor*** ada ckp tentang suntikan dexa memandangkan saya pernah melahirkan anak prem dua kali.

(doktor pun belek2 laa.. buku pink aku tuh... )

Doktor :  Ehh.. ni klu 3.5kg awak sure ke prem?..

Aku :  Ntah laa.. saya pun tak tau.. tapi masa tu saya bersalin anak saya 34 weeks ++ gitu.  Masa tu saya kat ward untuk diet control.  Tapi pagi tu tiba2 jer ada leaking.. terus jer doktor bg dexa tu.. sbb saya kena bersalin gak masa tu. 

Doktor pun bincang la dgn doktor sorang lagi, samada patut ke tak bg dexa kat aku.. Kalau bagi blood sugar akan naik mendadak laa.. huhuhu.. so aku pun dengar jer la kann.. tak kan nak sibuk plak.

Doktor :  ok mcm ni laaa.. saya tengok dulu mcm mana.. sekarang saya ambik awak punya particulars n no phone.. nanti klu ada apa2 perubahan plan utk awak.. saya akan call.  Kalau saya tak call tu.. kita tunggu jer laa lagi 2 minggu untuk tetapkan tarikh c-zer.

Aku  :  ok

Pas tu aku pun baring untuk scan.. Memang setiap kali jumpa pakar diorg akan scan baby.  Nak tengok baby besar ke tak kot.. hehehe

Doktor :  Ok.. ni jantung baby puan, ni kaki dia, badan dia.. dan berat baby dah 2.5kg sekarang.  Baby puan ***** yer.. Tapi kepala baby ni senget bawah sebelah kiri.. (maksudnya tak la betul2 berada di bwh lagi)

(Alhamdulillah baby dah 2.5kg... tak la kecik sgt.. lebih kurang mcm irsyad dulu kuar..)

Aku :  Baby saya besar sgt ke tak doktor?  (risau gak kan.. sbb klu ibu ada GDM.. baby selalunya besar2) Harap2 dgn suntikan insulin ni.. baby membesar dgn normal.. tak kecik n tak terlalu besar.

Doktor :  Normal.  Dulu puan abruptio placenta sebab darah tinggi ke?

Aku :  Tak de

Doktor :  Puan ada jatuh?

Aku :  Pun tak de.. saya dok rumah jerr.. kerja pun tak.. mmg betul2 berehat..

Doktor :  Memandangkan puan pernah jd abruptio placenta.. kemungkinan berulang tu ada .. tapi tak semestinya berulang.  Jadi klu ada apa2 nanti.. puan kena cepat2 pergi ke hospital.

Aku :  InsyaAllah..

Jadi.. tu jer laa.. perkembangan minggu nih.. sebelum dpt tarikh baru.. ehehe.. aku sempat minta mc untuk hari ni.. Senang rupanya minta mc kat doktor2 pakar ni.. mmg tak de masalah langsung.. layanan pun ok.. hehehe.. Dah selesai appointment minggu ni.. Tarikh appointment seterusnya 17hb Okt.  Harap2 tak salah tarikh dah kali ni.. grrrr


Citer tentang persediaan plak..Ikutkan hampir semua barang  baby dah ready - yer laa.. ala kadar jer la kan.. dah nak berangkat ke kuwait pun.. nanti  sampai kuwait.. dah masuk winter.. jadinya kena beli baju2 untuk winter plak.  Jadinya tak mau la membazir bagai beli baju byk2..  Beli sket2 pas tu nanti sampai kuwait cari lagi sket baju baby.  Macam yang lepas2 jugak.. setiap kali pregnant.. aku dah pasang niat nak exclusive breastfeed baby sampai 2 thn.  Mudah-mudahan ada la rezeki baby kan.. tapi aku belum lagi beli breastpump lagi.. Masih dok survey price lagi samada nak beli kat kuwait or beli kat m'sia.  Selain dari tu.. masih belum decide nak beli cap apa... Bila tengok kat forum ramai yg vote for Medela swing.. and Medela harmony utk yg manual.  Sape2 yang ada info leh la kongsi..  Fening jugak nak wat decision.. Sebab bila tengok price bukannya murah cap tu.. Kalau anak pertama kira ok laa beli.. sbb boleh la guna sampai anak seterusnya.. Kes aku ni plak.. dah anak ke-4 baru nak beli.. adoiii.. berbaloi tak klu beli.. Pas ni dah tentunyer nak BTL kannn..fening2..  Cuma aku fikir.. klu beli sekarang.. at least masa pas bersalin nanti boleh la perah susu utk baby...  Sebabnya klu ibu ada GDM.. baby mmg masuk NICU utk pemeriksaan lanjut..  Hasrat di hati tu.. klu boleh tak nak la biar baby minum FM..  Abis citer barang2 baby...

Perkara yang ke-2 yang perlu difikirkan pun dah settle.. satu persatu kerisauan aku.. dipermudahkan Allah.. TQ ya Allah.. Hari tu risau kalau laa.. mak kena p haji sebelum mr. hubby sampai kat sini, nanti tak de sapa nak jaga anak2.. Jadi tarikh mak berangkat ke Mekah pada 26hb.  Mr. asben plak sampai M'sia 21hb.  Alhamdulillah.. Sekurang-kurangnya dah tak perlu risau klu ada emergency problem.. anak2 dah ada tempat nak ditempatkan.   Kalau bersalin sebelum 21hb, anak2 aku hantar ke rumah mak.. pas tu boleh la drive ke hospital tanpa susah hati nak cari sapa nak jaga anak2. Tak de la nak bwk anak ke hospital skali.. hihih..

Ni citer tentang kerja plak..Citer bab kerja pulak memang la letih.. Dah nama pun kerja... Tambah2 cikgu ni kan.. Tau2 jer laa.. bukannya kerja cikgu dok kat kerusi n berdepan dengan komputer.. Dah tentu la kerja cikgu masuk kelas keluar kelas.. Dah tu naik turun tangga la kan..  Apa pun aku rasa dah byk sangat yang ringan.  Aku hanya diberi relief jerr..Kalau tak mmg diberi jadual untuk mengajar, tapi disebabkan asikkk la sgt keluar masuk hospital + mc yang panjang plak tu.. Jadi jadual aku dah diagihkan pada orang lain.  Aku datang sekolah diberi waktu relief jerr.. Kadang2 dapat la 4 masa  or 3 masa relief.  Alhamdulillah.. dah tu kelas pun dekat2 jerr tak la nak kena naik turun tingkat 3 nun w/pun ada yg kena naik turun tangga cuma tak laa sampai tingkat 3 nun...   Esok dah berlangsung peperiksaan PMR.  Memandangkan sekolah tak cukup bilik, jadi byk kelas yg diberi pelepasan sepanjang peperiksaan berlangsung.  Jadinya kerja pun makin berkurang la kan.  Alhamdulillah.  Selesai jer exam PMR, ada exam akhir tahun pulak.  Pas tu cuti Deepavali seminggu pulak.  Harap2 dapat la berehat lebih sket nanti.. Aku plan nak perabih CRK masa minggu exam akhir thn tu.. perabih CRK yg mana ada, mmg tak kuasa nak simpan2 CRK.

Ok laa.. panjang lebar plak citer hari ni..  Nanti sambung lagi ekk..   Dah sakit pinggang dah ni..

4 comments:

  1. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
  2. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  3. A huge dick in my pussy,the warm wet tounge up my personal
    arse and cum and pussy juice all over me. Fuck, ozzy

    My website hcg injections

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete