Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Friday, June 19, 2009

Menu Hari Minggu

Salam
Dah hampir 2 minggu aku terkurung kat dalam rumah.. Hari ni hari cuti laling.. Jadi ada la masak2 tapi simple jer la.. Untuk sekali makan jer.. Malam nanti kira lain plak.. Pagi-pagi hari ni p cari ikan kat Wet Market Fahaheel.. tapi laling sorang jer la yang pergi.. soh dia tengok ikan lelong.. Kat sini ada ikan lelong.. Jadi dapat la ikan tenggiri 2 ekor besar.. kira murah sket la dan yang penting masih fresh..

Tapi ari ni x masak ikan tenggiri.. hari ni masak ikan bawal.. Bawal stim asam, gulai tempoyak lagi.. Telur goreng dan ulamnya.. timun and terung bakar..
Laling ku x pernah makan terung bakar.. tapi dia kata sedap la plak.. hehe.. Aku pun mmg jarang makan terung bakar.. tapi penah la makan mak buat.. Alang-alang dah ada terung tu.. buat la ulam.. Sedap... Pada sesiapa yang nak tukar selera tu boleh la cuba terung bakar..

Nak letak ke resepi.. eh .. tak yah la.. Stakat bawal stim tu.. dah cukup popular dah.. Lengkuas, serai, salted plum, bawang merah, bawang putih, cili padi, halia, sos tiram.. n sayur2 ikut kegemaran mcm carrot, daun sup, daun bawang,... dah siap.. utk stim..

Terung bakar tu.. letak jer kat api.. biar nampak cam lembik sket.. pas tu kupas kulit yang rentung tu.. Kat sini kulit terung depa jenis yang keras sket.. jadi bila bakar tu terus terasing dgn isi terung.. masa kupas tu senang jer..



No comments:

Post a Comment