Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Tuesday, June 16, 2009

Pagi Yang Kelam Kabut

Salam;...

Ya Allah.. pagi ni betul2 kelam kabut.. bangun punya la awal.. mana tak nya.. dapat msg dari M'sia seawal pagi waktu Msia jugak ler.. lepas tu nak settle kan masalah yang timbul sampai berkali-kali berbalas msg.. dengan call .. line pulak tak clear.. sampai kredit abis.. rasa jugak pressure nyer..

Akhirnya sampai jam 10.30pagi.. aku tak breakfast lagi.. huhu.. dah rasa kelam-kelam.. nasib baik la awal2 dah terpikir ari ni nak wat lontong jer.. Laling dalam diet.. jadi untuk aku n anak-anak jer la.. Nasi impit dah rebus guna rice cooker.. so nak buat kuah lodeh jer.. 10.30am.. baru masuk opis.. kemas-kemas dulu baru boleh start masak.. akhirnya 11.30pagi baru boleh makan.. anak-anak pun buat roti bakar sendiri jer.. abih berterabur dapur.. letih mengemas.. mana tak nya.. dgn tumpah nak kena lap.. Wah.. letih betul.. kerja tak proper cam ni mmg letih..

Jadi ni la menu aku untuk ari ni.. Lontong n Air Cincau.. Cincau ni buat sendiri.. Rasa sebijik macam cincau beli.. hehe.. Resepi lontong mmg dah letak kat sini.. Biasa la.. lontong aku sentiasa tak cukup bahan.. So this time letak resepi Homemade cincau plak ok.. Ada 2 resepi.. Aku guna resepi yang pertama tu... resepi yang kedua belum cuba lagi.. tapi sesiapa yang nak cuba boleh la ambik resepi.. Resepi ni pun dapat dari forum kat internet.. Boleh la cuba sbb mmg x mengecewakan..
Resepi Cincau

Bahan untuk ekstrak cincau
25 gm daun dan batang pokok cincau
5 ml air abu ** tak letak
1.2 liter air untuk merendam/ merebus cincau

Cara :
1. Cuci batang dan daun cincau beberapa. Buang bendasing dan rendam batang dan daun cincau
selama 15 minit.
2. Dengan menggunakan air rendaman, rebus daun dan batang cincau sehingga mendidih selama
1 - 1/2 jam. Air rebusan hendaklah dikacau selalu untuk menggelakan ia meruap.
3. Sejukkan rebusan sebentar , tapiskan rebusan ini dengan menggunakan kain maslin
(lembabkan terlebih dahulu) . Baki tapisan siran dengan sedikit air panas dan kacau rata2 dan
tapis sekali lagi sehingga mendapat 500 ml ekstrak cincau.

Bahan untuk memekatkan cincau
500 ml ekstrak cincau
25 gm tepung keledek / tepung jagung
50 ml air biasa

1. Masukan ekstrak ke dalam periuk dan jerang dengan api yang sederhana.
2. Bancuh tepung keledek/tepung jagung dengan air dan kacau rata.
3. Tuang bancuhan tepung ke dalam ekstrak dan kacau rata. Pada ketika ini biar bancuhan mendidih,
memekat dan menjadi kilat. Kacau rata.
4. Bancuhan akan kelihatan mencair semula. Matikan api dan tuangkan adunan dalam bekas yang disukai sejukkan. bila telah benar2 sejuk, bolehkan digunakan untuk membuat minuman atau campuran ABC.


Homemade Cincau
~~~~~~~~~~~~~



Cincau

1 packet agar2 serbuk
500g gula
3.75 liter air
Segenggam daun cincau (beli dari kedai sinseh)
2 atau 3 helai daun pandan

Cara:
1. Masukkan air dalam periuk besar, tambahkan serbuk agar2 dan kacau rata.
2. Jerangkan atas api yg sederhana dan masukkan gula, daun cincau dan daun pandan.
3. Masak hingga mendidih. Kecilkan api
4. biarkan merenih selama 10-15 minit
5. Matikan api dan tapis.
6. Masukkan dalam bekas, biarkan sejuk baru simpan dlaam peti sejuk utk 3-4 jam. Overnite lagi better

No comments:

Post a Comment