Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Sunday, April 18, 2010

Cinnamon Rolls Again.

Ermm.. tengah rajin wat roti ni.. nk abihkan stok tepung roti.. Kali kedua dah cinnamon rolls ni I tayang.. kali ni letak resepi skali ekk.. Actually resepi doh asas jer.. tapi aku dah pandai2 mengedit kepada cinnamon rolls ..


Doh Asas Roti

250 gram bread flour
1 1/4 tsp yeast
50g butter
3 tbsp sugar
120ml fresh milk
1/4 salt
2 tbsp water roux (25g flour + 125 ml water > di masak dengan api perlahan sehingga pekat sedikit.. >> agak la yer..

Method :

1. Rendam Yis dlm susu segar tunggu sehingga berbuih, kemudian masukan gula
2. Dalam bekas lain, campur semua bahan (tepung, water roux, butter & garam), dan gaul sebati.
3. Akhir sekali masukan yis tadi.. uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
4. Tutup doh dan biar naik sehingga 2 kali ganda.
5. Uli sekali lagi.. dan sediakan doh utk di bakar..


Untuk buat cinnamon rolls,

1. Canai doh setebal 1cm,
2. Sapu butter di atas lapisan doh, taburkan gula, cinnamon powder dan kismis.
3. Gulung doh sehingga habis, dan potong mengikut size yg diingini.
4. Susun di dalam loyang dan tunggu sehingga doh naik 2 kali ganda.
5. Bakar dengan suhu 160 darjah, selama 20-30 minit mengikut jenis oven masing2.



No comments:

Post a Comment