Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Wednesday, March 23, 2011

Fruit Tart

As-salam..

Ni projek masa nak pergi rumah kak Ana ari tu.. Tapi terpaksa dibatalkan sebab anak dara sorang tu kena ciken pox pulak.. Alhamdulillah sehingga entry ni di masukan.. dia dah baik dah.  Apa pun terima kasih pada kak Ana sbb sudi mengirimkan mee rebus yang sedap tuh.  Walaupun mak tak sampai.. anak tetap gak sampai.. Terima kasih pada Kak Imah n Azian.. sebab menjemput dan menghantar Irfan balik..

Masa Azian datang antar Irfan dan kiriman k.anan.. .. aku bagi la sket kat Azian.. klu tak .. asyik aku jer ngulang makan.. Resepi amik kat Buku Roti Kek & Pastri Noraini Sidek... tapi aku tukar sket tepung pastri tu 50g dengan Almond Powder.. sebab stok almond banyak lagi kat rumah ni.. Blender bagi halus pas tu alternate jer 50g tepung dengan 50g Almond powder.. Yang lain masih sama.. krim kastad pun amik resepi kat situ...


Resepi :

Pastri Rapuh Bergula

Bahan-bahan

250g tepung gandum (aku tukar 200g tepung + 50g badam hancur)
1 camca besar gula
secubit garam
125g butter
1 biji telur
1-2 camca besar fresh milk (aku letak susu cair)

Kaedah :
1.  Tepung diayak bersama dengan garam
2.  Gaul serta ramas tepung dan butter sehinnga menyerupai serbuk roti
3.  Masukkan telur, gula halus dan susu.
4.  Gaul rata sehingga menjadi doh yg lembut.
5.  Rehatkan doh setengah jam sebelum di gunakan.
6.  Tekan doh ke dalam acuan, dan bakar dengan 150 darjah sehingga masak.


KRIM KASTAD..

500ml susu segar
25g tepung kastard
30g tepung jagung
100g gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila


Kaedah penyediaan
1.  Blender semua bahan.
2.  Masak di atas api sederhana asehingga kastard menjadi likat.
3.  Sejukkan sebelum di gunakan.


Sekian untuk hari ni.. papai..

4 comments:

  1. sedapnya Ieda..harus di cuba nie...hrp2 jd psl x pernah buat lg nie..kekeke

    ReplyDelete
  2. ehehe.. sila2.. tapi Ieda berchinta jugak nak siapkan shell tu.. sbb acuannyer ada sikit jerr.. huhuhu..

    ReplyDelete
  3. Ieda...
    lama tul tak menjenguk ieda,dengar kata dah balik msia ,nie dah kekuwait semula yer...tu laa sibuk tak hingat kawan tul akak nie kan...
    akak tak pernah lagi buat tart camgini..banyak naa resipi..tak tau mana yg okay...rapuh tak shell tu..sebab pernah makan kwn akak buat.tak rapuh laa cam lembap gitu..hilang selera nak makan..

    ReplyDelete
  4. kak Asma.. saya pun lama tak jenguk akak. saya dah balik ke kuwait dah.. sambung cuti lagi.. :) Shell tu rapuh kalau kita buat n tak biarkan lama... maksudnya tak la sampai 1/2 hari.. Tapi kalau biar lama.. shell tu akan lembap jugak bahagian bwh sebab kastad tu basah kann.. heheh.. saya pun kena belajar lagi ni kak..

    ReplyDelete