Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Tuesday, March 22, 2011

Nasi Kerabu

As-salam...

Dah 2 minggu mata terasa pedih n kering sangat.  Nak mengadap komputer lama2 pun tak boleh.. nak membaca lama2 pun tak boleh.. Mata asyik nak soh pejam jerr.. ( alasan nak tidor).. dah guna eye drop pun.. tak mau jugak ok.. Keluar berjalan pun rasa cam tak best jerrr bila mata tak berapa nak ok... Ada jugak aku tanya pak cik google.. kes macam ni patutnya lebih baik refer pada pakar.. Tengok la keadaan nanti.. klu tak ok sangat.. aku ikhtiarkan jugak jumpa doktor.. Aku cuba minum air bergelen-gelen dulu.. (leh caya ke?) Hasilnya untuk hari ni Alhamdulillah sangat.. dah rasa kurang sket.. tapi masih terasa sikit2 pedih.. boleh la update blog jap..

Citer projek berkurun lamanya.. Telur Masin..Telur masin ni buat dari bulan 2 hari tu lagi.. konon nak makan dengan nasi kerabu ni laa.. Ada la 10 biji.. Cukup jer 15 hari buat.. aku rebus la 2 biji.. tapi tak terasa mcm makan telur masin.. sebab masin manja2 gitu jerr..Udahnya.. sampai bulan 3 pulak dibiarkan.. Baru la menjadi.. La ni tinggai la 5 biji lagi kot.. nanti boleh la makan dengan bubur nasi pulak..
Menjadi jugak telur masin daku.. abaikan kulit yang retak berbengkok2.. tu..

NI nasi kerabu yang buat hari tu.. Buat pun tak cukup sifat... Aku cuma buat kuah sambal, isi ikan, kelapa goreng, ikan goreng. daging bakar tak buat pun .. sebab malasssss.. heheh.. Rasa dah letih sgt berdiri lama kat dapur tu.. siapkan bahannyer.. hahah.. akhirnya malas dah nak bakar daging.. Ulam2 pun guna apa yang ada jer laa.. Rasa tak de feel makan nasi kerabu tak de bau daun kesum.. huhu.. Biasanya kalau buat.. aku mesti racik bayak2 daun kesum.. Suker sangat bau daun kesum mentah dlm ulam2 tuh.. Nak wat macam mana kan.. dah dok jauh nun .. kena la sesuaikan tekak nih..


Nasi kerabu tak cukup sifat.. Jadi laa.. janji lepas rindu nak makan nasi kerabu..


ok laa.. papai.. nanti citer lagi ekkk...

4 comments:

  1. Huhuhu... nak nagis tgk nasi ni... suke sangat... nak buatnya, adoiii malasss...

    ReplyDelete
  2. ahaa.. k.ida pun suke la bangat nasi nih.. tapi bercinta nak dok kat dapur lama2 menyiapkan lauk n ulam2 nyer.. huhu..
    p.s : Ala Ayu.. buat laa.. buat laa.. sedap nasi tu.. nak balik m'sia lambat lagi nih...(gaya hasut) hikhik..

    ReplyDelete
  3. kak ida, iskk mmg kena biar lama2 eh?aritu biar 2 minggu masin2 manja je pon.mmg gelap kan telur merah tu.dulu buat kuning jer..sob sob sob.kena biar lama lagi la rupanya :(

    ReplyDelete
  4. Syerah.. mmg lama akak peram kat dlm air garam tu.. sebulan lebih gak laa.. buat 10 biji.. pas tu seminggu sebijik rebuih nak tengok masin ka dak .. tapi klu sebulan lebih tu mmg masih dah laa...nanti klu nak makan kena plan buat telur asin sebulan awai.. naya no dok sini... klu kat m'sia p kedai teruih dpt.. :)

    ReplyDelete