Dalam Pewot Mummy

pregnancy

Wednesday, May 20, 2009

~~~Roti Kentang~~~

Selamat malam...




Best betul ari ni.. internet x der problem.. dah abih semua aku upload.. dan ni projek petang tadi.. Roti Kentang.. dok intai-intai MyR tengahari tadi.. teringin lak nak buat.. tercapai jugak hasrat aku.. Esok boleh rehat masak.. sebab kena masuk ward dah.. dok jer lepak kat spital tu.. malam ni dah kena puasa sampai esok pagi lak..




Ok.. Resepi aku ambik kat MyR dari Onigiri.. toce pada empunya resepi... Roti aku ni x cun tang kastad kat ataih tu.. huduh.. aku 1st time wat kastad ni.. entah apa jadi.. kaco jadi keras.. pas tu pakai tekan jer nak cepat.. si icha dah ngamuk nak makan.. tapi memang lembut ler.. x rugi sapa yang nak cuba



Resepinya aku CnP jer..

Bahan-bahan ( 10 biji bun kecil )
135 ml air ais
3/4 cmt garam
30 gm mentega atau marjerin
1/2 biji telur (dipukul sebentar)
60 gm ubi kentang (direbus dan dilenyek baru ditimbang)
300 gm tepung roti/tepung protin tinggi
3/4 cmb susu tepung
50 gram gula
2 cmt yis segera
Topping untuk membuat garisan kastad Tepung kastad segera (instant custard powder) Bancuh dgn air utk mendapatkan pes yg lembut
Kalau takde tepung custard segera tu buatlah cream custard mcm biasa dan jalurkan pada roti kentang nanti.

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan uli hingga licin lebih kurang 15 minit.
2. Tutup dengan wrappers dan biar naik selama 45 minit.
3. Tumbuk doh perlahan utk mengeluarkan udara yg terperangkap dan uli selama 1/2 minit.
4. Bentukkan menjadi bebola yang setiap satunya seberat 30gm (tak timbang pun tak per, pakai agak2 jer la saiz tu).
5. Susunkan ke dlm loyang yang telah digriskan. Tutup lagi dan biar naik lagi selama 40 minit.
6. Tepi2 loyang pun griskan la jugak supaya roti tak melekat nanti lepas bakar. Kalau tak nak griskan loyang dan nak lapik dgn aluminium foil pun boleh..
7. Sapukan telur yg telah dipukul ke atas roti (tadikan kita guna 1/2 biji saja utk masuk ke dlm adunan, so yg 1/2 baki lagi tu gunalah utk tujuan ini).
8. Paipkan kastad ke atas roti. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit (tapi perhatikan juga sbb kalau dh nampak roti bertukar perang dan masak sebelum 20 minit tersebut, tutup sius dan biarkan roti masih di dalam oven hingga cukup masa 20 minit).

Sekian, wasalam.

No comments:

Post a Comment